"כשאדם הולך ביער ומרחוק מנצנץ איזה אור, הוא לא מרגיש בעייפות ולא בחשיכה, גם לא בענפים הדוקרניים שטופחים על פניו"

אנטון צ'כוב

 

הפרויקט ממוקם בין שדרות בן-ציון לבין הגינה של הבלוק.

גדס, אחד מראשוני מתכנני העיר תל אביב אשר תוכניתו המפורסמת ביותר כללה תכנון פיזי של רחובות וגושים עירוניים חדשים. הקו המנחה של התוכנית היה תפישת עיר הגנים ויישום הרעיונות המודרניסטיים בתכנון העירוני. בפרויקט ניסיתי להדגיש את הקשר בין השדרה לגינה השכונתית ולמגורים הפרטיים. בין הציבורי-סמי ציבורי- פרטי.

המבנה משמש למגורים, מוסד ציבורי {עמותת נט"ל- עמותה לנפגעי טרור ולוחמה} ומסחר{חנות גלריה}.

הקשר ביניהם נעשה באמצעות האור. ע"י שברי הקירות, נכנס אור בזויות שונות למבנה.

חומר המבנה ברובו אבן לבנה{עיר לבנה}, בטון חשוף ועץ{אזכור לפיקוס השדרות}

 

Beit Natal

Ben-Zion Blvd, Tel Aviv, Israel

Hybrid studio, 2013


 

"When a person walks in the forest and notices a remote shimmering light, he does not feel the darkness nor is he tired, not even the prickly branches slapping his face" 

-Anton Chekhov

 

The project is located between the Ben-Zion Boulevard and the Inside garden of the buildings in Tel Aviv.

Geddes was one of the first architects of Tel Aviv's most famous city plan which included the actual design of streets and new urban centers. The guiding principle of the program was the 'city's gardens' concept and the implementation of modernist ideas into the urban planing. The project tries to bring forth the connection between the Avenue, the Garden and the private residences. Between the public - semi public- private.

The building combines residential areas, public institution {The NATAL- Association for Victims of Terror} and retail {Gallery Shop}.

Their relationship is being created through use of light. By fragments of the walls, different angles of light enter the building.

The building is built by material which is mostly white stone {The White City}, exposed concrete and wood {reference to the Ficus of the boulevards}

בית נט"ל

שדרות בן ציון, ת"א, ישראל

סטודיו היברידי, 2013

  • Instagram
  • YouTube